lunes, 14 de mayo de 2007

Peter Bogdanovich (4)

1979. Han passat 3 anys de "nickelodeon" i Bogdanovich torna a estrenar pel.lícula. Aquest cop fora de la industria. Bogdanovich comença a asumir el seu paper. "Saint Jack, el Rey de Singapur" ja està més a prop de la serie B de "Targets" que del cine més ambicions de per exempe "Nickelodeon". "Saint Jack" podria ser considerada la típica història d'un perdedor. Una espècie de Bogart als 70, i aventures a Singapur. Cine negre sota la mirada de la cinefilia de Bogdanovich, i sobretot una bonica història d'amistat. Amb fotografia de Robby Mueller, i protagonitzada per dos excel.lents actors: l'amic de John Cassavettes, Ben Gazzara, i Denholm Elliot. Els dos en aquesta història sobre la dignitat, l'amistat, bellament fotografiada, amb força sentit de l'humor, i amb un paper secundari pel propi director.
"Saint Jack" és una de les millors pel.lícules de Bogdanovich, poc coneguda, i que és mereix sens dubte una recuperació (que jo sàpiga encara no està en dvd). Aquesta pel.lícula no serà cap èxit comercial per Bogdanovich, però almenys el recupera en plena forma.
I després d'aquesta història negre, Bogdanovich torna a la comedia. "Todos rieron" (1981) tampoc serà un èxit en la filmografia del cineasta de "Texasville" però ens el torna a mostrar en plena forma. Però atenció, "Todos rieron" és una comedia, sí, però molt melancólica. Potser per la participació (de les últimes) de Audrey Hepburn (que va acabar la seva carrera, quines injusticies, amb Steven Spielberg), pel rostre de Ben Gazzara, i sobretot perque després del rodatge de la pel.lícula, una de les actriues i parella de Bogdanovich, Dorothy Stratten va morir a mans del seu ex-marit. La pel.lícula va dedicada a ella, i no és d'estranyar que revesteixi el film d'amargor. Que boniques són les escenes entre ella i John Ritter (un molt bon actor), sobretot el petó final.
"Todos rieron" tornava a mostrar el talent de Bogdanovich, un talent que es borraria una mica en el seu pròxim film "Máscara" que curiosament va ser un dels grans èxits comercials de la seva carrera...

No hay comentarios: