jueves, 12 de julio de 2007

"Mala noche"

L'estiu té aquestes coses. De cop i volta ens arriben dos pel.lícules de Gus Van Sant, que ja ens pensaven que no s'estrenarien mai. D'una banda, ja fa unes setmanes va arribar la seva penúltima obra "Last days" sobre els últims dies de vida de Kurt Cobain. La rebuda de "Last day" com era previsible ha tingut un gran èxit crític, però una molt pobre rebuda per part del públic. Ara, el dia 20 de juliol, ens arribarà ni més ni menys la primera pel.lícula dirigida per Gus Van Sant: "Mala noche" rodada el 1986.
"Mala noche" pertany a l'època en que el cine independent americà tenia sentit. Està rodada el mateix any en que Jarmusch va rodar el seu "Down by law" i ja ens mostra les constants que dominaran l'obra de Van Sant.
"Mala noche" és una pel.lícula rodada en blanc i negre (amb breus moments en color), una obra marginal, que ens explica una història de desig, un amor impossible. Un amor que sent un jove de Portland cap a un immigrant mexicà. Estem parlant d'una pel.lícula imperfecte, però les seves imperfecions són el que la fan més apassionant. Amb una estètica irresistible, i una tristesa que envolta aquest film un pèl sòrdid.
Tot Van Sant ja està en aquesta primera obra. Després ja vindria un Van Sant encara més superlatiu a "Drugstore Cowboy" i un de més arriscat a "Mi Idaho privado". També vindria un Van Sant fallit a "Even cowgirls get the blues", el comercial i tou de l'etapa Hollywood, i el renascut Van Sant experimental de "Elephant", "Gerry", "Last days" i la de moment última pel.lícula "Paranoid Park".
De moment, és una cita obligada, anar en aquest estiu a veure la seva excel.lent primera pel.lícula: "Mala noche".

No hay comentarios: