viernes, 16 de marzo de 2007

"El jefe de todo esto" (Direktoren for det hele)

"El jefe de todo esto" (Direktoren for det hele)

Director: Lars Von Trier

Actors: Jens Albinus, Peter Gantzler, Fridrik Thor Fridiksson, Benedikt Erlingsoon, Iben Hjejle, Henrik Prip, Louise Mieritz, Mia Lyhne, Jean-Marc Barr, Casper Christensen, Sofie Grabok, Anders Hove.

Dinamarca, Suècia, França, 2006. 99 min. Color.


Ja tenim aquí la nova pel.lícula de l'enfant terrible Lars Von Trier. Aquest controvertit director, que o agrada desmesuradament o tot al contrari. A mí em el Von Trier em passa, que sempre divideixo la seva obra en dos. Primer tindriem la seva part epatant, aquella en que ens té que demostrar que es un geni. És el seu cinema (segons el meu parer) en que no és preocupa tan per l'història com per revolucionar el pati de butaques. Jo en aquesta categoria hi posaria "Europa" o "Los idiotas", pel.lícules amb evidents dosis de talent, però també amb dosis gegants de lo que menys m'agrada de Von Trier.
Però llavors hi ha el Von Trier, igual de innovador, però que és posa a fons a explicar una història. És el Von Trier de "Rompiendo las olas" o "Dogville".
I quin és el Von Trier de "El jefe de todo esto"?. És un Von Trier distés, que aposta per la comedia (a la seva manera), és a dir, amb molta mala llet. De fet, pot estranyar aquest canvi de rumb en la seva trajectòria, però Lars Von Trier, sempre ha estat una mica pallasso. Un gran bromista. Qué és sino "Cinco condiciones" sino una gran broma?
El cas és que a part de totes aquestes consideracions, "El jefe de todo esto" és una pel.lícula molt divertida, narrada pel prop Von Trier (que fins i tot fa una petita aparició al principi de la pel.lícula). I també hi ha el factor de risc i innovació. Aquest cop Lars Von Trier s'ha tret de la màniga el sistema Automavisión, un programa d'ordinador que li treu feina al director de fotografia, un sistema que tria els enquadraments aleatoriament. Una punyalada de Von Trier al cine d'autor? Un cop més jo em quedo en que tot és una enorme broma del director de "Rompiendo las olas", tan bromista com podia ser Luis Buñuel.
I com quedarà aquest film dins de la filmografia de Lars Von Trier? Com una pel.lícula modesta? Una comedieta? En tot cas, segurament no farà ombra a les seves obres majors, però la prefereixo uns quants cops més a "Europa" o "Los idiotas".
Una esplèndida pel.lícula.

No hay comentarios: