jueves, 8 de marzo de 2007

Todd Solondz al Cine Club Garbí de Malgrat

Bé, en Todd Solondz en persona no, però la seva última pel.lícula "Palíndromos"(Palindromes) sí.Aquesta nit, a les 22.30 al centre cultural tindrem aquest corrosiu i controvertit "Palíndromos". Feia temps que no teniem el director americà al cine-club. Ara ja fa uns anys, uns 5 o 6 si no m'equivoco. De fet ha estat de moment l'única pel.lícula que em fet d'ell, la magnífica "Happiness". És curiós perque tot i ser un títol de gran duresa (malgrat el seu humor), recordo que va ser un èxit de públic rotund. Va ser "Happiness" el cim creatiu de Solondz? És una pregunta una mica cruel, ja que de fet, era tan sols la seva tercera pel.lícula. Després va venir la desconcertant (però igualment excel.lent) "Storytelling" que aquí van traduïr, ni més ni menys que per "Cosas que no se olvidan". "Storytelling" va ser un Solondz una mica criticat, i mostrava una mica el principal problema que pot tenir aquest director: explicar sempre la mateixa història.
"Palíndromos" tot i que té l'evident segell del seu director, és desmarca una mica de les anteriors. Sí, és dura com les altres. És incómode. És una patada a la societat americana (només a la americana?) però és una pel.lícula força més accesible que les altres. Solondz és molt punyetero. A les altres pel.lícules sempre et posava contra la paret. Que feies en determinats moments? Riure o plorar? En aquest sentit "Happinees" en tenia un grapat d'aquestes estones incòmodes pel públic. "Palíndromos" podria establir un récord de incloure en una mateixa pel.lícula escenes dures de digerir pel públic.
"Palíndromos" és sobretot una sàtira imponent sobre els Estats Units, i una pel.lícula francament divertida. En aquest sentit, és una pel.lícula que entra molt bé al públic. També no està de més recordar, que a Solondz li va costar moltíssim posa en peu aquest projecte. No trobava gent que li produïs la pel.lícula, i se la va tenir que pagar de la seva butxaca. Un altre argument a favor d'aquest cineasta, que podem qualificar de independent de veritat, agradi o no, i no com tans altres directors i pel.lícules que porten l'etiqueta d' "indies" i res de res... Però bé, aquest és un tema que ja en parlarem en una altre ocasió.
Esperem, doncs, que aquesta nit, el públic que s'acosti al Cine Club, disfruti d'una pel.lícula tan "gamberra" com la que ens proposa Todd Solondz.

No hay comentarios: